Benvinguts a la CULTURA àgil!

Post-20-CulturaAgilMINIEl món del segle XXI ha deixat de ser predictible. La globalització, els competidors i la velocitat a la que es mou el món avui en dia fan que l’entorn sigui d’una gran incertesa. El canvi de paradigma s’ha transformat en una constant. En aquesta realitat VUCA en la que ens trobem immersos, les empreses cada cop veuen més clar que l’adaptació al canvi radica en la flexibilitat d’innovar.

Metodologies d’innovació com el Design Thinking i el Lean Startup ens ajuden a detectar noves necessitats i resoldre problemes reals, per tal de no perdre el temps evolucionant supòsits no validats (temps que avui en dia, no tenim) i les eines àgils ens permeten atansar-nos ràpidament a allò que el client realment valora, evitant desviacions i reduint la incertesa. Tot i això, en molts casos la implantació d’aquestes metodologies resulta no ser suficient.

Què és el que passa en les empreses que fa que l’agilitat s’enquiste i la iniciativa innovadora s’ofegui? La incertesa i la velocitat del món VUCA provoquen vertigen en moltes persones i fins i tot por, que es tradueixen en un potent fre, recolzat generalment per la inèrcia pròpia de l’empresa.

No hi ha prou amb una metodologia àgil per assolir el canvi, ha de ser una CULTURA ÀGIL.

La clau per tant, en tot aquest procés és la persona. És fonamental detectar d’una banda aquelles persones que per natura són catalitzadores i impulsores del canvi per tal de que ajudin a moure l’empresa cap a l’agilitat i la innovació, i d’altra banda crear un entorn confiable per totes aquelles persones, que no sent impulsores, si puguin esdevenir seguidores. Per en això, cal saber de forma conscient i positiva quin és el valor que cada persona pot aportar i recolzar-ho i potenciar-ho dintre de l’empresa.

Una organització no és innovadora ni àgil pel fet d’escriure-ho a la seva missió, és el comportament col·lectiu de totes les persones de l’organització que faran que es doti d’aquestes característiques (tot i que no estigui escrit enlloc).

El procés comença en cada persona. En saber què aporta, quina és la seva motivació intrínseca i reconèixer el valor que té. Després s’escala a l’equip, per crear dinàmiques de treball positives a on les eines d’innovació i agilitat saben aprofitar amb sinèrgies clares el valor de cada persona. Aquests equips, són els que a poc a poc, com una taca d’oli van estenent una CULTURA a on la metodologia es converteix en una forma col·lectiva d’actuar.

Benvinguts a la CULTURA ÀGIL!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *